Dit is een pumptrack

Een kruising tussen
een BMX-baan en een skatepark

Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark.

Daardoor is het geschikt voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Dus eigenlijk voor alle fiets- en skatesporten.

En dat is het grote voordeel ten opzicht van de eerder genoemde buitenspeelplaatsen. Het is laagdrempeliger en bereikt een grotere doelgroep.

Hoe gebruik je een pumptrack?

Je maakt op een snelheid door op het juiste moment je gewicht te gebruiken, zoals je dit bijvoorbeeld ook doet bij het schommelen. Op het juiste moment trek en duw je dus met je benen en armen.

Na een beetje oefening kun je de rond zonder af te zetten of bij te trappen. Het rijden is dus relatief eenvoudig en snel onder de knie te krijgen. Niet alleen volwassenen en tieners vinden snel het ritme; ook jongere kinderen maken snel hun rondjes.

Wat zijn de voordelen?

De pumptrack zorgt voor beweging. Het is een gezonde activiteit en het geeft die natuurlijke ‘kick’ waar jongeren naar op zoek zijn. Je gebruikt niet alleen je been- of armspieren, maar diverse spiergroepen in je lichaam. Het is een ‘total body workout’. Een gezonde bezigheid in de openlucht. 

Daarnaast is de pumptrack een duurzame oplossing voor het faciliteren van vrijetijdsbesteding in de openbare ruimte. Het is een onderhoudsvriendelijke speelruimte die vandalisme-proof is.

Dus:

  • Het is leuk en geschikt voor een brede doelgroep
  • Het helpt bij de ontwikkeling van mobiliteit bij kinderen
  • Het gebruik is laagdrempelig en veilig.

Ervaren wat je met een pumptrack kan?

We verhuren ook modulaire pumptracks; tijdelijke banen die we in een proefopstelling kunnen plaatsen.