In steeds meer steden een PumpTrack

Afgelopen week zagen we bij het Jeugdjournaal hoe populair PumpTracks aan het worden zijn. Voor ons is dit uiteraard geen verrassing. Het is super om te zien dat vaak kinderen de initiatiefnemers zijn van de bouw van een PumpTrack in de wijk.

Hoe tof is het dat jonge kinderen van soms nog geen twaalf jaar oud met gemeenten in gesprek gaan en de mogelijkheden bekijken? Zoals aangegeven in het fragment zijn er vaak weinig leuke speelplekken voor kinderen rond de tien en twaalf jaar oud. Ze zijn te oud voor de speeltuin en gamen wordt dan vaak een nieuwe invulling, terwijl het zo goed en leuk is om lekker buiten te blijven spelen. Een PumpTrack zorgt ervoor dat er ook voor oudere kinderen iets te doen is in de wijk. Je begrijpt, wij moedigen dit alleen maar aan!

Een PumpTrack bouwen

Een PumpTrack bouwen vergt natuurlijk wel wat werk. De tips van de jongens uit Harderwijk waren duidelijk: ‘zet gewoon door, je kan het behalen en dan heb je er uiteindelijk heel veel plezier van.’ Zo is het precies! Het begint natuurlijk met het gesprek aangaan met de gemeenten en kijken wat de mogelijkheden zijn. Is het eenmaal zo ver dat er een akkoord is over de bouw en de plek van de PumpTrack, dan kan het bouwen beginnen.

Certificeringen

Bij de bouw van een pumptrack komen een heel aantal belangrijke zaken kijken. Het is natuurlijk van belang dat de PumpTrack een veilige speelplek is. Daarom dient de PumpTrack te voldoen aan de NEN-normen voor skateparken en dient de PumpTrack opgeleverd te worden met een WAS-certificering.

Dit betekent dat hij voldoet aan de Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Deze certificering is verplicht wanneer je een PumpTrack bouwt. Wij zorgen er daarnaast ook voor dat de PumpTrack gebouwd wordt volgens de richtlijnen van de Wereld Wielerbond UCI en de Nationale Sportbond voor Wielersporten KNWU.

Verschillende soorten PumpTracks

Wanneer je een PumpTrack wilt laten bouwen heb je de keuze uit een baan van asfalt of van gralux. Het grote voordeel van asfalt is dat dit geschikt is voor alles wat wieltjes heeft, van steps tot skateboard en van BMX fietsen tot rolschaatsen, iedereen kan erop terecht, zelfs rolstoelers. Daarbij is de PumpTrack zeer onderhoudsarm en vandalisme-proof, wat een voordeel is voor de gemeente. Een gralux baan is wat betreft de kosten goedkoper om aan te leggen dan een asfaltbaan, ook is de bouwtijd relatief kort. Er moet alleen wel rekening gehouden worden met het onderhoud. Een gralux baan heeft namelijk meer onderhoud nodig dan een baan van asfalt. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is dat een gralux baan enkel geschikt is voor luchtbanden, zoals een BMX fiets. Rolschaatsen en skateboards kunnen helaas geen gebruik maken van deze baan. Neem dus goed in overweging wat voor PumpTrack je wilt gaan bouwen, zodat de hele buurt er jaar in jaar uit plezier van heeft. Een PumpTrack is namelijk niet alleen leuk voor kinderen, maar voor alle leeftijden is deze buitenactiviteit geschikt. Het laat jong en oud op sportieve wijze samenkomen en is daarom een bijzondere leuke, sociale toevoeging aan de wijk.

Wil jij nu een PumpTrack aanleggen bij jou in de buurt? Neem dan eens contact met ons op. We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden!